Thursday 13 November 2014

Asid lemak membantu badan menyerap vitamin dengan lebih efektif dan menurunkan paras kolestrol.


Pengenalan:
Asid lemak kebiasaannya berasal daripada trigliserida @fosfolipid asid lemak yang tidak di ikat bersama molekul lain dikenali sebagai asid lemak bebas.Lemak penting sebagai sumber tenaga kerana menghasilkan ATP dalam kuantiti yang besar melalui proses metabolisme badan.Kebanyakkan sel menggunakan "glukosa"@ asid lemak untuk metabolisme.Secara khususnya jantung dan otot menggunakan asid lemak sebagai sumber metabolisme.
Menurut sumber Mymetro asid lemak mempunyai 2 jenis dan mempunyai peranan yang berbeza.Isu penggunaan lemak membimbangkan dan dianggap banyak memberi kesan negatif.Walaubagaimanapun ,tidak semua lemak itu berbahaya dan ia mempunyai peranan tersendiri yang sangat penting.
Lemak diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit,rambut dan membantu badan menyerap vitamin A,D,E,K(vitamin larut lemak).

Asid Lemak:
Kehadiran asid lemak,boleh meningkatkan lagi kadar serapan vitamin larut lemak,walaubagaimanapun asid lemak  tidak boleh dihasilkan oleh badan,kerana "badan kita tidak mempunyai enzim untuk sintesis asid lemak ini..Asid lemak terkandung dalam jenis lemak tak tepu.Atau dikenali asid lemak perlu .Asid lemak perlu dikategori sebagai lemak baik kerana boleh mengurangkan paras kolestrol buruk(LDL),trigliserida dan jumlah kolestrol keseluruhan.

Jom,saya jelaskan lebih terperinci :

Kenapa asid lemak penting?
Tubuh kita amat memerlukan asid lemak (omega-3,EPA dan DHA),kerana tubuh kita tidak dapat menghasilkan sendiri akibat tiada enzim untuk untuk melakukan sintesis asid lemak.Tubuh manusia tidak mampu menghasilkan desaturose,tetapi mampu memanjangkan dan merombak asid lemak poli-tak tepu.

Terdapat 2 jenis sumber Asid Lemak:
1)Lemak Tepu/saturated
2)Lemak Tak Tepu/unsaturated

Lemak Tepu:
*Sumber lemak diperolehi daripada protein/lemak haiwan dan ia beku pada suhu bilik contoh    mertega,minyak sapi dan lemak pada daging.
*Lemak tepu juga terdapat daripada tumbuhan seperti minyak kelapa ,santan kelapa,isirong kelapa dan juga minyak kelapa sawit.
*Kandungan lemak tepu dipercayai boleh meningkatkan paras kolestrol dan sukar dicerna.

Lemak Tak Tepu:
Terdapat 2 jenis lemak tak tepu iaitu lemak poli tak tepu dan lemak trans.
Diperolehi daripada sumber haiwan dan tumbuhan :Lemak tak tepu juga dikenali"asid lemak perlu./Lemak poli tak tepu.

1)Lemak poli-tak tepu;
   Sumber lemak poli-tak tepu adalah daripada bijian kekacang dan ikan laut dalam.
 *contoh sumber bijian /kekacang seperti minyak bunga matahari,jagung,soya,sunflower,bijan menghasilkan
  asid lemak omega-6
  *Manakala Asid lemak omega-3,EPA &DHA,terdapat dalam ikan laut dalam seperti Salmon ,Tuna,
     Marcerel.
 *Asid lemak"perlu"ialah lemak yang tidak boleh dihasilkan oleh badan,dan ia dikategorikan sebagai lemak 
   baikkerana boleh mengurangkan paras kolestrol jahat (LDL),trigliserida dan jumlah kolestrol keseluruhan.dan berupaya meningkatkan paras kolestrol baik(HDL.

2)Lemak Trans:
   Terdiri daripada lemak trans semulajadi dan bukan semulajadi.:
*Lemak Trans semulajadi diperolehi daripada sumber protein seperti Daging lembu,kambing dan tenusu.Dimana bakteria yang wujud dalam perut lembu menghidrogenkan minyak dari makanan untuk menghasilkan lemak trans.

*Lemak Trans bukan semulajadi/Buatan:
Diperolehi sumber semulajadi@ telah melalui proses pembuatan seperti yang terdapat dalam daging burger,makanan segera,makanan bergoreng/pastri,serta makanan ringan..

.Terdapat beberapa pendapat,yang menyarankan agar mengelakkan dari mengambil terlalu banyak "lemak Trans kerana dibimbangi meningkatkan risiko serangan jantung akibat peningkatan paras kolestrol,serta penyumbatan saluran darah,dan seharusnya mengelakkan @ tidak mengambil terus lemak trans dari sumber buatan(bukan semulajadi)untuk kesihatan yang maksimun.

Kajian membuktikan Pengambilan Asid lemak Omega-3,EPA &DHA,dapat meningkatkan lagi tahap kesihatan/fungsi imun serta untuk kecerdasan/perkembangan otak manusia.

Manfaat Asid Lemak Omega-3:

1) Mencegah risiko penyakit jantung serta tekanan darah tinggi.

2)Menurunkan paras kolestrol>
     >minyak ikan Omega-3 berupaya meningkatkan kolestrol baik dan terbukti dapat menurunkan kadar
       trigliserida dan LDL dalam darah.

3)Mencegah Obesiti dan Diabetes
   >Minyak ikan omega-3 berupaya meningkat metabolisme badan di mana ia membantu menukar "glucose"/asid lemak kepada tenaga dengan cepat.

4)Meningkatkan kesihatan Otak
   >asid lemak omega -3 mampu meningkatkan kesihatan otak berupaya mempengaruhi perkembangan
     membran sel dalam sisitem neurologis di dalam otak.
  >Ia mampu meningkatkan daya ingatan dan mentasi penyakit"nyanyuk"/al zheimer.

5)Mengurangkan depresi/tekanan:

6)Anti-inflamasi:
   >mengatasi masalah penyakit kulit,keradangan sendi,Psoriasis,Asma.

7)Mengurangkan risiko pembekuan darah/Salur darah tersumbat.
   >mencegah masalah/risiko darah tinggi dan stroke.

8)Membantu penyerapan Vitamin.
   >Asid lemak omega-3,sangat membantu dalam hal penyerapan vitamin larut lemak(A.D,E,K),
   >Membantu mengatasi masalah kekurangan zat makanan/kekurangan berat badan.
   >meningkatkan kesihatan dan kecergasan terutama bagi kanak2 yang gemar makan"makanan ringan" serta
     kurang selera makan.

9)Meningkatkan perkembangan Anak:
  >Perkembangan mental & fizikal dengan lebih cepat.
  >sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar dan ibu hamil.

Bagaimana Mencari minyak omega -3 terbaik?

Minyak ikan omega-3,fatty acid,EPA &DHA,shaklee.kerana melalui 3 tahap penyulingan proprietari,dan bebas toksik,Sumber minyak ikan laut dalam /Laut sejuk.
Minyak ikan ini,terbaik dan tulen,kerana dalam satu sajian  cadangan untuk dewasa ialah 3 capsule sehari .
*Omega-3 fatty acid  =330mg/per capsule
*EPA =180mg/per capsule
*DHA =120mg/per capsule

*untuk maklumat lanjut klik pada artikel berkaitan:
Omega Guard,minyak ikan terbaik di dunia
Mengapa minyak ikan omega-3 shaklee melalui 3 peringkat penyulingan proprietari

#Rujukkkan:International Union Of Pure Applied Chemistry 1997.

Oleh;Pn Zurina Bt Mohd Noor
*SID Shaklee,ID1092799.
*N0 Telefon:019 3518 273(call/whatsapp),untuk sebarang pertanyaan. 





No comments:

Post a Comment