Sunday, 18 January 2015

Reserveratrol mampu mengawal "Penuaan sel peringkat sellular".

Penuaan akan berlaku terhadap semua individu,akan tetapi setiap individu tidak mengalami proses yang sama, samada cepat atau lambat Ianya bergantung  kepada individu itu sendiri.Terdapat beberapa faktor yang mendorong penuaan berlaku seperti faktor genetik,usia,pemakanan,gaya hidup dan lain-lain.Faktor persekitaran yang menyebabkan seseorang individu sering terdedah terhadap serangan radikal bebas akan mempercepatkan lagi proses penuaan berlaku atau mempercepatkan proses replikasi berbilang.

Menurut saintis penuaan berlaku apabila mencecah usia dewasa dan ianya berlaku secara dalaman pada peringkat berbilang.Ia merujuk kepada replikasi sel yang kian lemah .Kemerosotan fungsi sel yang terjadi beransur-ansur lazimnya menjurus kepada perubahan fizikal dan fisiologi seseorang antaranya:
*Penipisan rambut
*Kedutan pada Wajah
*Kulit kendur
*Kemerosotan tahap tenaga
*pertambahan berat badan dan lain-lain.



Penuaan sel peringkat sellular merupakan salah satu peringkat yang menerima kesan penuaan pada peringkat selular(sel).Penuaan sel berlaku berdasarkan kepada kekerapan proses replikasi berbilang.Penggandaan setiap sel boleh berlaku sehingga 50 kali ganda.

Kajian saintifik membuktikan sebahagian besar penyakit yang berpunca daripada faktor usia boleh dicegah atau diperlahankan dengan  mengubah gaya hidup  dan pengambilan diet yang sihat.
 Menurut ketua pegawai sainstifik shaklee corporation Amerika Syarikat(AS)Dr Casten R Smirdt,proses penuaan biologi boleh ditanggani secara positif dengan mengenalpasti 4 mekanisme dalam proses penuaan selular iaitu:

1)Kerosakkan DNA
    Setiap hari,setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan pengkalan data genetik
    yang akan menganggu fungsi sel

2)Pengawalan Genetik
    Pengawalan Genetik menyumbang kepada deteriorasi(kemerosotan) umur pada tahap sellular.

3)Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh sel-sel.
    Mitochondria(penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan.Apabila kecekapan mitochondria menurun,fungsi sel turut menurun.

4)Penimbunan Protin AGE
    Penimbunan berlebihan protin AGE (advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakkan
    tahap sellular yang akan menganggu keutuhan sel dan fungsi imun.

Hasil penyelidikkan yang bertahun lama para saintis menemui formula untuk mengaktifkan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sellular,iaitu penemuan estrak botani  yang mengandungi  fitonutrien proprietari yang kaya dengan reserveratrol.Reserveratrol dari anggur muscardine iaitu anggur liar,yang mana mempunyai 1 tambahan kromosom lebih dari anggur biasa,iaitu sebanyak 20 kromosom yang pastinya banyak manfaat untuk kesihatan.

Para penyelidik dari Sekolah Perubatan Havard dan Institut Penuaan Nasional(NIA)Amerika syarikat pernah melaporkan sejenis bahan semulajadi"reserveratrol" mampu mengimbangi kesan negatif sesuatu diet yang berkalori tinggi.
Reserveratrol merupakan sejenis polifenol yang biasa ditemui dalam wain merah juga berupaya memanjangkan jangka hayat tikus dalam ujian makmal.Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan sains dan teknologi,Universiti Ohio Amerika Syarikat pada 1997 membuktikan kejayaan reserveratrol menyekat pembahagian sel kanser di peringkat sellular

Hasil kajian klinikal terkini VIVIX diciptakan hasil dari estrak botani yang unik dan sukar diperolehi terdiri daripada anggur muscardine,lobak unggu,elderberry,polygonum cuspidatum.Ramuan semulajadi ini banyak manfaat untuk kesihatan dan fungsi imun.

Vivix memberi impak kepada 4 mekanisme utama penuaan pada tahap sellular iaitu;
 1)Melindungi dan membaikki sellular DNA
2)Memberi impak Positif kepada pengawalan genetik.
3)Menggalakkan biogenesis(pembentukkan baru mitochondria)
4)Melambatkan pembentukkan protin AGE(Advanced Glycation End products).

Ia juga menolong membantu mejaga dan memelihara kesihatan jantung,kesihatan otak,kesihatan sendi,sistem imun,perlindungan antioksidan,peningkatan tenaga pada tahap sellular dan kesihatan.

Ramuan semulajadi"VIVIX"
 
Terdapat 4 ramuan semulajadi yang  mengandungi adunan fionutrien proprietari yang kaya dengan reserveratrol iaitu terdiri daripada anggur muscardine yang merupakan ramuan utama dan paling penting.Anggur liar ini mempunyai banyak polifenol reserveratrol yang mempunyai lebih kromosom berbanding anggur biasa,maka ia lebih banyak manfaat untuk kesihatan.

Carrot Purple @lobak unggu merupakan sumber terbaik vitamin A.Mengandungi fitokimia termasuk carotenoids,phenolcs,polyacetylenes,isocoumarins dan sesquiterpenes.Turut mengandungi ancthocyanins yang merupakan agen antioksidan yang kuat.Lobak unggu juga mempunyai asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak dalam carrot.Asid klorogenik dipercayai dapat mengurangkan "diabetes"yang disebabkan oleh pengambilan kopi.Kajian menunjukkan anthocyanins memberi kesan positif dalam biologi penyelidikkan seperti sebagaianti-oksidan,anti-radang,anti-mikrobial dan anti-carcinogen.Malah ia amat baik untuk saluran darah,platelet dan lipoprotin yang berkebolehan mengurangkan risiko koronari jantung.

Elderberry(Sambucus Nigra),mampu mengubati sistem Flu seperti influenza.Khasiat blueberry yang mempunyai flavonoid berkesan sebagai anti-oksidan dan menguatkan sistem imun bagi melawan jangkitan virus dan bakteria.Elderberry juga mempunyai "anthocyanins dan manfaatnya juga sama dengan carrot purple.Elderberry juga kaya dengan vitamin A,B, dan C serta nutrien seperti asid amino,carotenoid,tannin.Vitamin yang terdapat elderberry ini banyak memberi manfaat kesihatan sistem penafasan malah ia juga boleh merendahkan tahap kolestrol dan juga menghalang oksidasi kolestrol LDL.
Oksidasi kolestrol LDL dianggap sebagai satu penyebab penting penyakit kardiovaskular.ia juga baik untuk pesakit "diabetes".Selain itu,ia juga baik untuk kesihatan mata,mengurangkan stress dan penghadaman.

Polyonum Cuspidatum(juga dikenaliKnotweed Jepun).Tumbuhan komersial reserveratrol utama yang terdapat dalam estrak kulit anggur merah dan biji anggur.Ia berkesan memberi manfaat dan diguna untuk merumuskan suplemen kesihatan.tumbuhan ini banyak diuna dalam perubatan cina.Ia bertindak sebagai agen anti-penuaan.Hasil kajian reserveratrol membantu melambatkan proses penuaan,merendahkan kolestrol,merendahkan tekanan darah,meninggikan prestasi atlet dan mengurangkan berat badan.


  Sumber pesona dan DR Casten R Smirdt ketua pegawai saintifik Shaklee Corporation Amerika Syarikat(AS).

Pn Zurina Bt Mohd Noor
Distributor Shaklee Sah,Puchong Selangor ,ID 1092799.
Call/Whatsap:019 3518 273

Saturday, 13 December 2014

Rahsia keropok lekor,lembut,gebu lagi sedap,"sebiji macam keropok lekor Terengganu"

 "Keropok Lekor"Terengganu memang tersohor dengan keenakkannya,malah tidak hairanlah setiap kali pulang ke kampung halaman ada sahaja yang inginkan ole-ole"keropok Lekor".

Permulaan bisnes membuat keropok lekor sendiri"homemade",tercetus idea kerana kurang persaingan di bandar ini.Awalnya,dalam tempoh percubaan menjual sendiri secara kecil-kecilan 6 tahun yang dulu,oleh kerana kesulitan,saya berehat untuk seketika.Ketiadaan bisnes ini,menjadi tanda tanya kepada para pelanggan setia saya.Tetapi kini saya "muncul kembali",atas permintaan ramai,sambil-sambil memasarkan keropok keping kepada peruncit.Malah tidak kurang juga,ada peminat yang inginkan saya berkongsi resepi"keropok lekor Terengganu".


Jom,mari saya kongsikan di sini:

Bahan-bahan untuk isi/keropok:

1. 1 kg isi ikan.
    >isi ikan mentah yang telah dibuang tulang & dikisar isinya @blender.

2. 600 gram Tepung sagu
    >tepung dikurangkan jika inginkan rasa ikan yang banyak @ lebih sedap jika tepung dikurangkan.
    apa yang cuba kongsikan resepi,adalah citarasa pilihan saya dan para pelanggan saya.

3. 50 gram tepung kanji.

4. Sedikit tepung Gandum (1 sudu @ 2 sudu).

6.Garam/perasa secukup rasa.

   *lebih kurang 45 gram utk 1 kilo
   *gula lebih kurang 25 gram
   *ajinomoto lebih kurang 7 gram

7. Ais 400 gram,untuk menguli@ air sejuk
  ( ais dipercayai,dapat mengebukan keropok)

Cara-cara:




1.Masukkan garam dalam dan perasa ke dalam isi ikan dan gaulkan sehingga rata serta cukup rasa.
2.Masukkan kesemua tepung dan gaul sebati.
3.Masukkan ais/air batu dan uli.
4.Taburkan sedikit tepung di atas permukaan/tempat untuk mengentel.

Keropok Lekor 008
5.Rebuskan air di dalam periuk besar.
   >tunggu sampai mengelegak,kemudian masukkan keropok yang telah di gentel dalam air mendidih.
6.Tunggu sampai keropok timbul ,baru diangkat dan ditoskan.




7. Keringkan air @ sejukkan,sebelum membungkus.
   >Bertujuan untuk mengelakkan cepat rosak,jika berniat untuk dipasarkan @ ole2(bagi perjalanan jauh)


8.Seeloknya,menggunakan proses vakum untuk tahan lebih lama dan sesuai disimpan dalam peti/frozen.

Terdapat 3 jenis keropok lekor yang menjadi pilihan ramai,sudah tentu anak jati Terengganu mengenalinya dan lebih meminatinya kerana mempunyai rasa ikan yang lebih.Contohnya seperti gambar di bawah;

a)keropok lekor besar dikenali k"keropok lekor Seberang Takir"
b)Keropok lekor sederhana besar"keropok lekor 008"/keropok lekor Marang.
c)Keropok Lekor kecil dikenali"keropok Losong"

Keenakkan rasa bergantung kepada pilihan isi ikan yang banyak dan segar.Walaubagaimanapun isi ikan mempunyai rasa yang berbeza.Oleh itu saya memilih isi ikan tambam,ikan parang @ sardin kerana ia mempunyai rasa yang lebih manis berbanding ikan lain.
Malah pilihan isi ikan,mempengaruhi warna keropok"lebih hitam ,lebih manis".

Bahan-Bahan untuk sos:


1.Cili giling.(1 kg)
2.Cili kering(diblender)(1 cekup)
3.Gula Melaka(lebih kurang 10 keping/kepingan kecil)
4.Gula(lebih kurang 2 senduk)
5.Garam(secukup rasa)
6.Air.(lebih kurang 1500ml)muatan 1 periuk sederhana besar
7.Air asam jawa (1 senduk asam jawa),dilecet-lecet diambil airnya
8.sedikit air tepung kanji(untuk memekat)

Masukkan semua bahan kecuali  air tepung kanji.Masakkan sampai pekat dan tambahkan perasa secukup rasa,dan akhir sekali masukkan air tepung kanji dan kacau sampai mendidih lagi hingga pekat dan  likat

Industri keropok lekor,bermula dari hobi pada awalnya,kini sedang berusaha untuk dikembangkan.Begitu juga industri keropok keping yang menjadi pilihan peruncit,pemborong mahupun mahupun pelanggan(orang perseorangan).Dijamin tidak gatal kerana,dibuat menggunakan isi ikan segar dan terpilih iaitu isi ikan parang dan tambam.

Kepada yang berminat yang berminat untuk mencuba produk kami/memborong,anda boleh menghubungi:

Atau memerlukan khidmat tunjuk ajar/tutorial sila hubungi:

En.Musdi:019 2148 693(call/whatsapp)
Pn Zurina:019 3518 273(call/whatsapp)

Friday, 21 November 2014

Batik esklusif dari kilang:Murah berbaloi-baloi.





Batik Esklusif terus dari kilang,semestinya jimat berbaloi-baloi.Berita baik untuk pengemar/pencinta batik lukis.Mungkin anda berminat menjadi pemborong kepada produk hasil kraf kami,kerana menawarkan harga yang jauh lebih rendah berbanding dipasaran.
Hasil kraf kami telah lama bertapakdan menjadi pilihan pemborong setia kami iaitu "Butik Nor Arfa Batik"di Alam Sentral dan juga butik-butik lain.Kami sedia mengambil tempahan untuk merekacipta hasil kraft/batik lukis mengikut citarasa pengguna..Selain,menjadi suplier tetap kepada butik,kami juga sedia menerima tempahan dari orang perseorangan,badan korporat,agensi kerajaan, serta institusi-institusi kewangan dan pendidikkan,berupa pakaian seragam/uniform.
Pilihan material bergantung kepada pengguna/pembeli/pemborong.Setiap Material mempunyai harga yang berbeza.Oleh itu,pihak kami sediakan maklumat berkaitan untuk memudahkan anda menilai.



Material/Price/meter:
1)Sutera>Rm 250/sepasang=4 meter 
2)Crep>Rm 270/sepasang=4 meter
3)Cotton>Rm 160/sepasang=4 meter  
#Walaubagaimanapun"harga boleh dirunding",,,                             


*Baju kurung/kain pasang
# Free size=4 meter
#Double XXL=4.5-5 meter (tambahan Rm 23.00 untuk 1 meter kain>sutera &crep)             
>Tambahan Rm 10.00 untuk 1 meter kain cotton

* Jubah,kaftan labuh,baju tidur:
#Free Size=3 meter
#Double XXL=3.5-4 meter(tambahan Rm 23.00 untuk 1 meter kain>sutera& Crep)
 >Tambahan Rm 10.00 untuk 1 meter kain cotton.

*Untuk aksesori tambahan 
Tambahan minimun sekurang-kurangnya Rm 20.00.
#Harga bergantung kepada saiz,kuantiti,material:
#Jadi Kami menggalakkan anda menambah sendiri,

#Tawaran harga jauh lebih rendah untuk pemborong,@pemborong pakaian beruniform/seragam bagi institusi pendidikkan,swasta dan lain-lain.(minimun 10 helai/pasang ke atas)

Pilihan warna & material mengikut citarasa anda.
Terdapat banyak pilihan.Sekiranya anda tidak mengemari design yang terdapat dalam ruangan ini.
Anda berpeluang,menghasilkan karya sendiri,@ memperolehi dari mana-mana sumber iaitu dengan menghantar gambar /Printskrin kepada kami untuk mengilhamkannya.

Design yang ditunjukkan hanya untuk tatapan,sekiranya anda berminat,anda boleh hubungi saya untuk tempahan.
 
Antara contoh design:
 Design/material batik crep.
 






Thursday, 13 November 2014

Asid lemak membantu badan menyerap vitamin dengan lebih efektif dan menurunkan paras kolestrol.


Pengenalan:
Asid lemak kebiasaannya berasal daripada trigliserida @fosfolipid asid lemak yang tidak di ikat bersama molekul lain dikenali sebagai asid lemak bebas.Lemak penting sebagai sumber tenaga kerana menghasilkan ATP dalam kuantiti yang besar melalui proses metabolisme badan.Kebanyakkan sel menggunakan "glukosa"@ asid lemak untuk metabolisme.Secara khususnya jantung dan otot menggunakan asid lemak sebagai sumber metabolisme.
Menurut sumber Mymetro asid lemak mempunyai 2 jenis dan mempunyai peranan yang berbeza.Isu penggunaan lemak membimbangkan dan dianggap banyak memberi kesan negatif.Walaubagaimanapun ,tidak semua lemak itu berbahaya dan ia mempunyai peranan tersendiri yang sangat penting.
Lemak diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit,rambut dan membantu badan menyerap vitamin A,D,E,K(vitamin larut lemak).

Asid Lemak:
Kehadiran asid lemak,boleh meningkatkan lagi kadar serapan vitamin larut lemak,walaubagaimanapun asid lemak  tidak boleh dihasilkan oleh badan,kerana "badan kita tidak mempunyai enzim untuk sintesis asid lemak ini..Asid lemak terkandung dalam jenis lemak tak tepu.Atau dikenali asid lemak perlu .Asid lemak perlu dikategori sebagai lemak baik kerana boleh mengurangkan paras kolestrol buruk(LDL),trigliserida dan jumlah kolestrol keseluruhan.

Jom,saya jelaskan lebih terperinci :

Kenapa asid lemak penting?
Tubuh kita amat memerlukan asid lemak (omega-3,EPA dan DHA),kerana tubuh kita tidak dapat menghasilkan sendiri akibat tiada enzim untuk untuk melakukan sintesis asid lemak.Tubuh manusia tidak mampu menghasilkan desaturose,tetapi mampu memanjangkan dan merombak asid lemak poli-tak tepu.

Terdapat 2 jenis sumber Asid Lemak:
1)Lemak Tepu/saturated
2)Lemak Tak Tepu/unsaturated

Lemak Tepu:
*Sumber lemak diperolehi daripada protein/lemak haiwan dan ia beku pada suhu bilik contoh    mertega,minyak sapi dan lemak pada daging.
*Lemak tepu juga terdapat daripada tumbuhan seperti minyak kelapa ,santan kelapa,isirong kelapa dan juga minyak kelapa sawit.
*Kandungan lemak tepu dipercayai boleh meningkatkan paras kolestrol dan sukar dicerna.

Lemak Tak Tepu:
Terdapat 2 jenis lemak tak tepu iaitu lemak poli tak tepu dan lemak trans.
Diperolehi daripada sumber haiwan dan tumbuhan :Lemak tak tepu juga dikenali"asid lemak perlu./Lemak poli tak tepu.

1)Lemak poli-tak tepu;
   Sumber lemak poli-tak tepu adalah daripada bijian kekacang dan ikan laut dalam.
 *contoh sumber bijian /kekacang seperti minyak bunga matahari,jagung,soya,sunflower,bijan menghasilkan
  asid lemak omega-6
  *Manakala Asid lemak omega-3,EPA &DHA,terdapat dalam ikan laut dalam seperti Salmon ,Tuna,
     Marcerel.
 *Asid lemak"perlu"ialah lemak yang tidak boleh dihasilkan oleh badan,dan ia dikategorikan sebagai lemak 
   baikkerana boleh mengurangkan paras kolestrol jahat (LDL),trigliserida dan jumlah kolestrol keseluruhan.dan berupaya meningkatkan paras kolestrol baik(HDL.

2)Lemak Trans:
   Terdiri daripada lemak trans semulajadi dan bukan semulajadi.:
*Lemak Trans semulajadi diperolehi daripada sumber protein seperti Daging lembu,kambing dan tenusu.Dimana bakteria yang wujud dalam perut lembu menghidrogenkan minyak dari makanan untuk menghasilkan lemak trans.

*Lemak Trans bukan semulajadi/Buatan:
Diperolehi sumber semulajadi@ telah melalui proses pembuatan seperti yang terdapat dalam daging burger,makanan segera,makanan bergoreng/pastri,serta makanan ringan..

.Terdapat beberapa pendapat,yang menyarankan agar mengelakkan dari mengambil terlalu banyak "lemak Trans kerana dibimbangi meningkatkan risiko serangan jantung akibat peningkatan paras kolestrol,serta penyumbatan saluran darah,dan seharusnya mengelakkan @ tidak mengambil terus lemak trans dari sumber buatan(bukan semulajadi)untuk kesihatan yang maksimun.

Kajian membuktikan Pengambilan Asid lemak Omega-3,EPA &DHA,dapat meningkatkan lagi tahap kesihatan/fungsi imun serta untuk kecerdasan/perkembangan otak manusia.

Manfaat Asid Lemak Omega-3:

1) Mencegah risiko penyakit jantung serta tekanan darah tinggi.

2)Menurunkan paras kolestrol>
     >minyak ikan Omega-3 berupaya meningkatkan kolestrol baik dan terbukti dapat menurunkan kadar
       trigliserida dan LDL dalam darah.

3)Mencegah Obesiti dan Diabetes
   >Minyak ikan omega-3 berupaya meningkat metabolisme badan di mana ia membantu menukar "glucose"/asid lemak kepada tenaga dengan cepat.

4)Meningkatkan kesihatan Otak
   >asid lemak omega -3 mampu meningkatkan kesihatan otak berupaya mempengaruhi perkembangan
     membran sel dalam sisitem neurologis di dalam otak.
  >Ia mampu meningkatkan daya ingatan dan mentasi penyakit"nyanyuk"/al zheimer.

5)Mengurangkan depresi/tekanan:

6)Anti-inflamasi:
   >mengatasi masalah penyakit kulit,keradangan sendi,Psoriasis,Asma.

7)Mengurangkan risiko pembekuan darah/Salur darah tersumbat.
   >mencegah masalah/risiko darah tinggi dan stroke.

8)Membantu penyerapan Vitamin.
   >Asid lemak omega-3,sangat membantu dalam hal penyerapan vitamin larut lemak(A.D,E,K),
   >Membantu mengatasi masalah kekurangan zat makanan/kekurangan berat badan.
   >meningkatkan kesihatan dan kecergasan terutama bagi kanak2 yang gemar makan"makanan ringan" serta
     kurang selera makan.

9)Meningkatkan perkembangan Anak:
  >Perkembangan mental & fizikal dengan lebih cepat.
  >sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar dan ibu hamil.

Bagaimana Mencari minyak omega -3 terbaik?

Minyak ikan omega-3,fatty acid,EPA &DHA,shaklee.kerana melalui 3 tahap penyulingan proprietari,dan bebas toksik,Sumber minyak ikan laut dalam /Laut sejuk.
Minyak ikan ini,terbaik dan tulen,kerana dalam satu sajian  cadangan untuk dewasa ialah 3 capsule sehari .
*Omega-3 fatty acid  =330mg/per capsule
*EPA =180mg/per capsule
*DHA =120mg/per capsule

*untuk maklumat lanjut klik pada artikel berkaitan:
Omega Guard,minyak ikan terbaik di dunia
Mengapa minyak ikan omega-3 shaklee melalui 3 peringkat penyulingan proprietari

#Rujukkkan:International Union Of Pure Applied Chemistry 1997.

Oleh;Pn Zurina Bt Mohd Noor
*SID Shaklee,ID1092799.
*N0 Telefon:019 3518 273(call/whatsapp),untuk sebarang pertanyaan. 





Wednesday, 12 November 2014

Mealshake mengandungi Maltodextrin dan tidak selamat?


Mealshake shaklee mengandungi vitamin dan mineral penting untuk tumbesaran yang sihat.Malah ,ia merupakan sumber  serat protein terbaik,kerana dapat membekalkan kalsium harian yang diperlukan oleh badan.Malah Mealshake mempunyai indek glisemik rendah kerana glukos dilepaskan secara perlahan-lahan bagi kegunaan sel badan.

Sebelum kita mengatakan Mealshake mengandungi maltodextrin dan tidak selamat diminum,apakah anda faham ,"Apa itu Maltodextrin?.

Hasil rujukkan www.popsugar.com/fitness/What is Maltodextrin?>
Maltodextrin adalah bahan tambahan(additive)yang biasa digunakan dalam makanan yang diproses sebagai "thickener @ filler".Tapi hakikatnya Maltodextrin adalah sejenis karbohidrat kompleks yang biasa diestrak dari beras,jagung,kentang,barli dan gandum.Jadi maltodextrin bukannya bahan kimia yang dihasilkan dalam makmal/kilang.Ia memang biasa ditemui dalam protein shake seperti Mealshake Shaklee kerana ia diperlukan untuk membekalkan"glucose" dengan cepat ke dalam badan disifatkan mempunyai indeks glisemik tinggi..Walaubagaimanapun maltodextrin akan cepat diserap oleh badan dan ditukar menjadi glucose
di mana jika tidak digunakan oleh  sel badan ia akan bertukar mejadi lemak.

Lemak.,,
Anda tentu risau ,apabila saya mengatakan"apabila tidak diguna oleh sel badan ia akan bertukar menjadi lemak".Pembentukkan lemak tidak mudah berlaku,jika anda mengamalkan gaya hidup sihat dan cergas.
Tapi,satu peluang baik bagi mereka yang terlampau kurus dan ingin menambahkan berat badan atau menambahkan selera makan.

Saranan Pengambilan:
1)Jika anda ingin mengambil makanan yang mempunyai kandungan maltodextrin yang tinggi,ambillah selepas
   anda bersenam kerana badan memerlukan sugar @ glucose dengan cepat dan maltodextrin boleh           
   bekalkan kepada badan.

2)Ambil hanya 34g sehari =1/4 cup(untuk golongan dewasa/anak-anak yang sudah bersekolah>4 tahun ke
                                           atas.
  * Ramai yang keliru tentang kandungan gula  dalam mealshake kerana pada pelekat "ingredient"
     mealshake tertulis untuk serving per 100g..
  *Mealshake membekalkan 47.1g gula yang mana agak tinggi untuk kanak-kanak,di mana jika kita mem-
    bekalkan 100g setiap hari.TETAPI panduan pada botol sudah tertulis:serving size yang dicadangkan 
    hanyalah 34g di mana ia mengandung cuma 16.0g gula.

3)Bagi kanak-kanak yang berumur 4 tahun ke bawah atau 1 tahun ke atas>perlu mengikut kesuaian kerana
   size cadangan 34g untuk mereka yang dewasa/kanak yang sedang membesar,jadi ibu bapa perlu bijak.
  *Panduan diselaraskan mengikut kesesuaian umur anak supaya tidak membebankan sistem penghadaman
    anak yang belum matang .
  * Ini kerana ,pakar nutrisi/pihak shaklee tidak pernah mengatakan"MEALSHAKE SELAMAT untuk
     kanak-kanak berumur 1 tahun."


Pihak shaklee tidak menyarankan kita mengambil 100g sehari,cuma 34g,jadi Adakah mealshake tidak selamat @ diri sendiri yang salah faham,atau tidak ikut panduan pengambilan yang betul.

*Rujukkan"What is Maltodextrin and Is Maltodextrin bad for you"

Untuk sebarang pertanyaan @ consultasi.hubungi saya:
*Pn Zurina Bt Mohd Noor,
* ID 1092799,Distributor Shaklee.
*No telefon:0193518273(call/Whatsapp)
*Cod;sekitar Puchong & dan penghantaran melalui POs keseluruh Malaysia termasuk Singapura dan Brunei.

   



Mealshake nutrien terbaik untuk anak anda.


Mealshake shaklee

Mengandungi 19 vitamin utama dam mineral tambahan.Ia menyediakan hidangan lengkap dengan asid amino
serta nutrisi mudah untuk diserap untuk kegunaan seharian.
Mealshake shaklee,adalah susu berasaskan tumbuhan semulajadi yang terdiri daripada buah-buahan,sayur-sayuran,kacang soya,lactalbumin(sejenis susu) dan lain-lain.
Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap kedalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga orang dewasa.
Mealshake mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobin,latoferrin,bacterialysin dan sebagainya.
Mealshake sesuai untuk semua golongan iaitu bayi berumur 1 tahun ke atas,pelajar @atau kanak-kanak yang sedang membesar,ibu mengandung,para atlet,pengamal sayuran(vegetarian),orang sakit,orang yang sibuk bekerja,kanak-kanak yang gemar makan makanan segera/kurang selera makan dan bagi mereka yang kekurangan zat makanan @ mengalami kekurangangan berat badan akibat kurang selera makan serta mengalami kekurangan zat makanan.

Manfaat Mealshake:
1) Nutrisi lengkap>menyediakan 20 jenis vitamin,mineral dan zat yang diperlukan oleh badan.Kekurangan  pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh.Malah Mealshake turut mengandungi protein soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

2) Membekalkan nutrisi kepada sel tubuh>
   Mealshake kaya dengan protein(tidak mengandungi laktosa),membantu pembinaan sel-sel kulit,kuku,
   rambut,organ,darah,sistem imun badan dan lain-lain.

3) Membantu tumbesaran>
   Mealshake mengandungi asid folik,biotin,kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk 
   membina sel-sel tulang untuk proses tumbesaran.

 4) Mealshake juga mengandungi vitamin A,C,E,Zink,Selenium yang merupakan organ anti-oksida yang 
     bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

5)Mengembalikan seri wajah>
    Mengandungi vitamin B yang lengkap dengan zat besi dan cooper yang cukup untuk membina sel-sel 
    merah yang sihat,sekaligus memberi kesan terhadap wajah dan kulit yang cantik.

6)  Detoksifikasi>
     Mealshake kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak dan sisa buangan dari perut dan
     usus..Malah ia juga membantu mengatasi masalah buasir.

7) Rasa yang lazat>
     Minuman yang lazat untuk diambil bersama frustos semulajadi.Ia membantu memberi tenaga segera
     disamping mengatasi masalah kekurangan vitamin dan mineral.
     Rasa yang lazat,secara semulajadi tanpa sebarang pewarna dan gula tiruan,ia sesuai dinikmati oleh semua
     golongan.


Mealshake sesuai dinikmati oleh semua golongan oleh itu setiap cadangan sajian harus disesuaikan mengikut keperluan:

1) Dewasa>2 sudu besar Mealshake boleh dicampur bersama minuman lain seperti ESP Atau Performance
                   Drink atau milo,dan lain-lain.Malah ia boleh dibancuh begitu sahaja.

2)kanak(berumur 1 tahun)>cukup hanya 1 sudu besar,boleh dibancuh dan diminum begitu sahaja atau
                                         dicampur bersama susu lain(susu tepung/susu formula @ jus),milo.

Mealshake,bermanfaat memenuhi keperluan nutrien yang diperlukan oleh badan.Kekurangan zat makanan,memberi kesan terhadap badan(kekurangan vitamin dan mineral) akibat kehilangan selera makan,atau sebagainya.Kebiasaannya,terhadap kanak-kanak yang terlampau aktif,kurang selera makan,gemar mengambil makanan ringan sehingga menjejaskan tumbesaran,malah tidak mengalami penambahan berat badan.

Nukilan:Pn Zurina Bt Mohd Noor.
*SID Shaklee/No,ID 1092799.
*Puchong,Selangor
*No Telefon:019 3518 273(call/whatsapp)

Sunday, 9 November 2014

Mengapa minyak omega-3,DHA & EPA perlu melalui 3 peringkat penyulingan dikatakan penting untuk kesihatan dan kecerdasan otak?

Omega Guard Shaklee
Amecan Public Health Association mengesyorkan makan ikan laut air dalam sekurang -kurangnya saiz kad permainan(playing card) sebanyak 2 kali seminggu yang mengandungi paras asid lemak omega-3,ia membantu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 44%.

Kebanyakkan ramai yang tahu mengenai khasiat/manfaat minyak ikan omega-3,kerana kaya dengan EPA &DHA,penting untuk kesihatan badan dan kecerdasan minda.Namun ramai yang keliru,kerana tedapat banyak pilihan,dan juga tahap kualitinya.Sudah tentunya anda,inginkan yang terbaik,di samping menjimatkan kewangan anda.

Sempena bulan promosi minyak ikan "Omega Guard Shaklee",;<Buy 6 free 1 @ buy 2 diskaun 5%>
. .
#Tahukah anda minyak ikan omega guard 3 kali lebih tumpat berbanding minyak hati ikan lain.
>merupakan minyak ikan paling tulen di dunia kerana mengandungi  rangkaian spectrum penuh 7 asid lemak Omega-3 semulajadi EPA,DHA,ALA dan banyak lagi.Satu sajian Omega Guard Shaklee dapat membekalkan 905mg asid lemak-3 EPA dan DHA.
Lebih mudah iaitu 1 kapsul omega-3 shaklee = 2 @ 3(Pristin Omega-3 fish oil @ Kordels' Wild Salmon &fish oil).

# Tahukah anda,estrak minyak ikan dari ikan laut dalam /laut sejuk,mampu meningkatkan fungsi imun badan.
>ini kerana,kebolehan minyak ikan yang kaya dengan asid lemak tidak tepu,sepertimana yang terdapat dalam badan ikan laut dalam,yang berupaya hidup di dalam air yang tersangat sejuk,dan tidak beku.

Omega-3 Shaklee:

Minyak ikan omega-3,shaklee telah melalui 3 peringkat penyulingan proprietari bertujuan  mengestrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi disamping bertindak menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum,merkuri,arsenik,kadmium,dioksin dan PCB(polychlorinated biphenyl-merupakan bahan kimia indstri yang sangat toksik).
Malah kebanyakkan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan yang sangat tinggi untuk mengestrak minyak ikan,tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrien,malahtidak boleh menapis andungan logam yang membahayakan kesihatan.
Minyak omega-3,dihasil dari ikan laut dalam,seperti ikan cod,tuna di perairan negara jepun kerana ketumpatan minyak ikan dan jauh lebih selamat daripada pencemaran bahan berbahaya seperti di atas,malah mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi.Ini kerana,hasil penyelidikkan lanjut mengenai ikan air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yang sagat tinggi iaitu EPA dan DHA yang boleh merendahkan lemak dalam darah,menurunkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukkan thrombus,merawat penyakit lelah dan alahan kulit.

Manfaat Untuk Kesihatan:

1.Mempunyai Asid lemak>Mempunyai asid lemak omega-3,dapat membantu rembesan prostalglandin
   dan berkesan menghalang prostetomegaly dan masalah membuang air kencing yang timbul daripada punca
   andropos.
 *juga membantu perubahan hormon wanita>mencegah PMS berlaku awal,serta melicinkan kulit dan
   nampak kemerah-merahan.

2.Mencegah penyakit saluran darah dan strok:
   >EPA dan DHA boleh menentang thrombosis ,tekanan darah tinggi dan kepekatan darah,serta melicinkan  saluran darah dan melancarkan peredaran darah.
  >membantu tekanan darah agar kembali normal.
  >Membantu merendahkan tahap kolestrol,serta menghindarkan pembekuan darah di dalam badan.
  >Membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL,mengawal masalah obesiti,
    mencegah arteriosclerosis,myocardial infraction.
  >Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

3.Membantu tumbesaran & perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori;
   >DHA adalah nutrien utama untuk otak,sistem saraf dan retina.Susu ibu mempunyai kandungan DHA yang
   tinggi,berupaya meningkatkan fungsi imun bayi dan meningkatkan keupayaan ingatan  serta pembelajaran.
     (khususnya ibu yang menyusukan bayi)
>DHA mencegah penyakit alzheimer
>juga memelihara penglihatan dan pendengaran serta  mencegah migraine.

4.Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru;
  >Mencegah alahan kulit,psoriasis,demam,bronkitis,penyakit lelah,hepatitis,SLE dan buah pinggang.

5.Menentang/mencegah kanser:
  >kajian:omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru,payudara,prostat dan kolon.
  >juga boleh meningkatkan enterogastritis,meransang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu 
    pankreas pesakit kanser agar berfungsi lebih efektif.

6.Memelihara fungsi sendi(arthritis)
   >Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu tulang rawan.oleh itu ia boleh mencegah kemusnahan tisu
     tulang rawan.
  >Memelihara fungsi sendi dan mencegah penyakit gout.

7.Mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan:
  >kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi
    dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental termasuk kemurungan,tekanan,kebimbangan
    (anxiety),neurasthenia,insomnia,autism,kanak-kanak hiperaktif dan penyakit shizophrenia.

Anda mungkin,berminat mengetahui lebih langjut mengenai Minyak ikan Omega Guard shaklee ini,
jadi sila klik di sini:

*Omega-3 terbaik di dunia
*bagaimana omega-3,EPA dan DHA membakar lemak dan kolestrol

Nukilan:Pn Zurina Bt Mohd Noor,
 *SID Shaklee,ID 102799
*Puchong,Selangor.
 *No telefon:O19 3518 273.